Over het Peelmuseum

In het Peelmuseum zetten we de klok terug en laten we u de sfeer opsnuiven van het harde leven en zware werk van de noeste Peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel vanaf 1850 tot………

Het Peelmuseum heeft als doel het bewaren, verzamelen en kennis overbrengen van de leefwijze, gebruiken, beroepen en ambachten van de vroegere bewoners van De Peel.

Kruidenierswinkel
Interieur van de Americaanse kapper "Teuntje"
Hoofdgebouw ‘de Kamphut’ is een monument op zich. Behalve dat het een tiental jaren onderdak bood aan Peelwerkers, werden hier ook vluchtelingen opgevangen en fungeerde het als hoofgebouw van jeugdvereniging Jong Nederland.
In de vitrines en andere kijkkasten liggen documenten en andere informatie die samen het verhaal van ‘de Peel’ vertellen.

"de Kamphut"

Het hoofdgebouw van het Peelmuseum is de Kamphut.
Een gebouw met een rijke geschiedenis die onderdak heeft geboden aan o.a. Peelwerkers, Vluchtelingen, Gastarbeiders en nog veel meer ….

Hier wordt, door de gidsen van het museum, de verhalen verteld over de Peel, turfwinning, ontginningen en het Markante Peelfiguur Christiaan Hesen (1853- 1947) beter bekend als Rowwen Heze.
Natuurlijk beter bekend van de Americaanse dialect groep Rowwen Heze die in 1985 werd opgericht en zijn naam overnam

Verder bevinden zich in de Kamphut het Documentatiecentrum en wisselende exposities.

"De Schuur"

Achter het hoofdgebouw ‘de Kamphut’ vindt men het museumgebouw ‘de Schuur’.

Dit gebouw biedt plaats aan o.a. een verzameling van gereedschappen en gebruiksvoorwerpen van de Peelwerkers zoals een turfpers en diverse steekschoppen.
Bijzonder interessant in deze ruimte is ook de grote glazen bak, waarin het proces van veenvorming (van veenmos naar turf) in beeld wordt gebracht.

Verder vindt u er een grote collectie Taxidermy en Naturalia
Een keuken uit vervlogen tijden
En nog veel meer…….

Tot rond 1930 werden in de Peel plaggenhutten bewoond door de allerarmste arbeiders zoals dagloners, turfstekers en arme boeren.

De Plaggenhut

Op het terrein treft u o.a. ook een authentieke Plaggenhut aan.
Plaggenhutten waren te vinden in de armste streken van ons land, vooral in de veenontginningsgebieden waaronder De Peel. Hoewel de woningwet van 1901 het wonen in een plaggenhut verbood, bleven ze tot tot circa 1930 bewoond.

De leefomstandigheden in een plaggenhut waren erbarmelijk. De verwarming vond plaats met een open (turf)vuur, met een gat in het plafond als schoorsteen.
De hygiëne was beroerd. Er was bijvoorbeeld geen stromend water of elektriciteit.
Bekijk tijdens uw bezoek hoe het interieur er uit zag.

De Schaapskooi

Op het buitenterrein vindt u behalve de plaggenhut ook een schaapskooi. Een zogenaamde potstal die als onderdak diende voor de schapen die op de heide graasde.

Tegenwoordig houdt men schapen vaak op stro, maar vroeger werden hier heideplaggen voor gebruikt
Vermengt met de mest van de schapen werd deze zeer vruchtbare stalmest weer gebruikt op de akkers in de omgeving.

De hut van "Rowwen Heze"
In de hut van "Rowwen Heze"

De hut van "Rowwen Heze"

Op het terrein bevindt zich ook de hut van het Markante Peelfiguur Christiaan Hesen (1853- 1947) beter bekend als “Rowwen Heze”.

De naam “Rowwen Heze” is bekend geworden nadat de Americaanse dialect groep Rowwen Heze, die in 1985 werd opgericht, zijn naam overnam.

Het Bijenpaviljoen

In het Bijenpaviljoen kunt u van alles leren over de zwarte bijen en achter glas rustig de bijenkasten bekijken.


In November 2021 is de bouw van het bijenpaviljoen in de vorm van een honingraat gestart.

Het paviljoen is voorzien van een groen dak ( met planten voor de bijen)

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting van het nieuwe bijenpaviljoen.

Kijk hier voor de foto’s van de bouw : Bouw Bijenpaviljoen

De honing van onze museumbijen kunt u kopen (zo lang de voorraad strekt) bij de ingang/kassa van het museum.

De Bijenschans

Bijen zijn verbonden met De Peel en de heide aldaar. In grote getalen werden bijenkorven geplaatst. Dit blijkt uit oude gegevens van station Helenaveen waar in 1917 maar liefs 87 wagons met bijenkorven werden uitgeladen om in De Peel te worden geplaatst.
De uitbreiding met de bijenschans (2020-2021) en het houden van de inheemse Zwarte Bij past dan ook perfect bij het Peelmuseum.
Een bijenschans is een kleine “schuur” waarin zich een schraag bevindt waarop bijenkorven en/of bijenkasten kunnen worden geplaatst. De schans is voorzien van een dak dat met aarde wordt afgedekt. De opening van de schans is op het oosten gericht. De korven worden dus verwarmd door de opgaande zon. Als de zon later op de dag in kracht wint, biedt de schans juist beschutting.

De Veldschuur

In de veldschuur bevindt zich een grote collectie oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen.
Verder wordt de veldschuur af en toe gebruikt voor kleine voorstellingen en concerten.